Vochtige muren
Niks is vervelender dan vochtige muren in je woning. Het tast de structuur aan en is zeer slecht voor je gezondheid. Bekende klachten zijn problemen met de luchtwegen, hoofdpijn en slecht slapen. Ook trekt vocht allerlei ongedierte en mijt aan, met alle gevolgen van dien. Kortom, het is van groot belang om vochtige muren te voorkomen.
Soorten vochtige muren
Helaas kan vocht op veel manieren de woning binnentreden en is vochtbestrijding (en lekdetectie) bijna altijd een dure aangelegenheid. Veel problemen met vochtige muren worden veroorzaakt door slordige bouw en achterstallig onderhoud.
In geval van vocht is voorkomen een stuk makkelijker dan genezen. Hier volgt een rijtje van de meest gangbare oorzaken voor vochtige muren:
- Optrekkend vocht: Zoals de naam suggereert, is dit vocht dat van beneden in een muur omhoog trekt. Als de fundering niet goed aangelegd is met een waterkering, dan kan er grondvocht omhoog trekken. Dit zorgt voor vochtige muren op de begane grond. Je herkent het aan schimmelvorming en loslatend behang op wanden op de benedenverdieping.
- Condensatie: Bewoners van een woning produceren vochtige lucht. Als er ventilatie ontbreekt, dan kan deze vocht op de wanden en ramen condenseren. Je ziet dan druppels ontstaan die schimmel kunnen veroorzaken. De oplossing is dan simpelweg beter ventileren. Dus elke dag een raam open zetten of een ventilatiesysteem met ventilatieroosters in het kozijn laten plaatsen.
- Gebrekkige buitenmuur: Een buitenmuur kan op bepaalde plekken poreus worden en met de tijd water en vocht doorlaten. Het vocht slaat meestal direct door naar de isolatie en binnenmuur. Je herkent het aan bruine vochtplekken op de wand. Ook op deze vochtige muren zal schimmel zich gaan ontwikkelen. Lees verder: buitenmuren.
- Lekkage: Een lek in een waterleiding of rioolbuis is een veelvoorkomend probleem voor huiseigenaren. Vaak sijpelt het water druppelsgewijs de muur in. Ook bij lekkage vormen bruine cirkels op de muur en zal er schimmel ontstaan.
- Koudebruggen: Als isolatie slecht is geïnstalleerd of een kozijn niet correct is geplaatst, dan kunnen daar zogenaamde koudebruggen ontstaan. Dat houdt in dat de kou van buiten door deze punten de woning binnen kan treden. Op die plekken ontstaat er dan condensatie op de wand met alle bekende vochtproblemen als gevolg.
Voorkomen van vochtige muren
Het is waar dat je niet altijd zelf vochtige muren kan voorkomen. Als er iets mis gaat in de bouw, dan weet je dat als huiseigenaar natuurlijk niet. Zaak dus om met een erkende ondernemer in zee te gaan. Verder worden veel vochtproblemen voorkomen door goede ventilatie. Met roosters in de kozijnen wordt een constante ventilatie gegarandeerd. Daarnaast is het af te raden om bijvoorbeeld de was binnenshuis te drogen. Dat zorgt namelijk voor een hoge concentratie van vocht in de binnenlucht. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om tijdens het douchen of koken een raam open te zetten.