Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelreinigingwijzer.nl
Gevelreinigingwijzer.nl

Gevelisolatie

Via de muren laten woningen zonder isolatie ongeveer 25% van alle gestookte warmte door. Dat betekent dat je dit verlies kunt besparen door je muren te laten isoleren. De investering die je in eerste instantie moet doen is niet gering, maar daarna kun je direct beginnen met het terugverdienen van de gemaakte kosten. Muurisolatie wordt al tientallen jaren standaard geplaatst in nieuwbouwwoningen, maar als jouw woning ouder is dan 40 jaar, dan is er een grote kans dat deze nog niet is geïsoleerd.

muurisolatie

De isolatiemethode

Je hebt eigenlijk 3 mogelijkheden als we het over gevelisolatie hebben. Dit betreft de isolatie van de spouw, de isolatie van de gevel en de isolatie van de binnenmuren. Elk hebben voor- en nadelen die je hebt af te wegen.

  1. Spouwmuurisolatie: als jouw woning een spouw bevat dan is dit eigenlijk altijd de verstandigste keuze. Deze wordt volgespoten met een isolatiemateriaal en het is klaar. Er is geen overlast, de werkzaamheden duren maar één dag en je betaalt het minste (€15 tot €30 per m2). De terugverdientijd ligt rond de 4 jaar, wat van alle soorten isolatie één van de kortste is. Heb je een spouw, dan is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je voor deze optie kiest.
  2. Isolatie van de binnenmuur: is er geen spouw aanwezig, maar zoek je alsnog een goedkopere methode om je muren te isoleren, dan kun je kiezen voor het isoleren van de binnenmuren. Het voordeel hiervan is de prijs (€40 tot €50 per m2) en de terugverdientijd ligt rond een zeer respectabele 8 jaar. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je veel overlast zal hebben tijdens de werkzaamheden, dat je radiatoren en stopcontacten worden verplaatst en dat de ruimte binnen kleiner wordt.
  3. Isolatie van de buitenmuur: de tweede optie die je hebt als er geen spouw aanwezig is, is het isoleren van de buitenmuur. Dit is een zeer dure optie (€90 tot €100 per m2), maar erg geschikt als je gevel aan renovatie toe is. Deze zal er naderhand weer als nieuw uitzien. Waar je rekening mee moet houden is dat je vaak een vergunning nodig hebt en dat de terugverdientijd tussen de 13 en 15 jaar ligt. Dit is lang, maar hier zitten dan eigenlijk de kosten van een gevelrenovatie bij inbegrepen.

Het isolatiemateriaal

Isolatiematerialen zijn constant in ontwikkeling. Er worden regelmatig nieuwe technieken en beter isolerende materialen uitgevonden en goed marktonderzoek is dus essentieel. Ook is het ene materiaal bijvoorbeeld beter geschikt als je spouw smal is, of kun je het andere materiaal gebruiken als je last hebt van geluidsoverlast of vocht in de muren. Laat je dus goed adviseren over de verschillende keuzes die je hebt en begin hierover een dialoog met het isolatiebedrijf. Op die manier zorg je dat je het materiaal aanschaft waarmee je de beste isolatiewaarde kunt realiseren voor jouw specifieke situatie.

De terugverdientijd

Voor de meeste isolatiewerkzaamheden is de terugverdientijd de belangrijkste reden om voor een bepaalde optie te kiezen. Denk er wel aan dat deze voor iedereen anders is. Zet jij bijvoorbeeld je thermostaat een graad hoger dan de buren, of sta je gemiddeld 5 minuten langer onder de douche, dan zal je de kosten langzamer hebben afbetaald dan je buren. Ook al is de gehele situatie verder hetzelfde. Je kunt dus ook zelf invloed uitoefenen op de terugverdientijd door je eigen gewoontes te veranderen en te proberen je energieverbruik zo veel mogelijk te verminderen.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers