Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelreinigingwijzer.nl
Gevelreinigingwijzer.nl

Witte aanslag op muren

Witte aanslag op muren is voor sommigen een bekend verschijnsel. Het gaat dan niet om enkele kleine witte vlekken op de muur, maar kan deze vrijwel geheel wit zijn uitgeslagen. Hoe komt dit en wat doe je er aan?

Hoe ontstaat witte aanslag op muren?

Er zijn eigenlijk 2 oorzaken voor de beruchte witte aanslag:

  • zoutuitbloei
  • kalkvervuiling

De eerste is de bekendste en meest voorkomende oorzaak. Bakstenen worden bij elkaar gehouden met mortel, dit is het grijsachtige spul wat tussen de bakstenen zit. In dit mortel zitten tal van oplosbare stoffen, waaronder kalk en zout. Als tijdens het opdrogen en uitharden de mortel te nat blijft, zullen bepaalde stoffen wegspoelen. Kalk en zout kunnen hierdoor naar beneden langs de muren sijpelen. Wanneer het water is opgedroogd blijft het zout en de kalk achter, waardoor je de witte plekken krijgt. Kalkvervuiling kan komen doordat kalk niet goed is opgelost en daardoor eveneens langs de muur omlaag sijpelt.

kop van hoge drukreiniger

Hoe kom je van witte aanslag af?

Als er enkel zoutuitslag op de muur aanwezig is, valt dit eenvoudig met water op te lossen. Zout lost immers op in water. Wanneer je de muur nat maakt en besproeit en ondertussen het zout weg schrobt, zal de ergste vervuiling weg moeten zijn. Bij kalk is dit lastiger en zal er gezandstraald moeten worden (of moet een chemische reiniging worden toegepast).

Prijzen

Zoals gezegd kunnen sommige witte vlekken eenvoudig met water worden verwijderd. Alles wat je hiervoor nodig hebt is water en een borstel om te schrobben. Het spreekt voor zich dat dit de meest goedkope oplossing is.

Zandstralen is duurder en afhankelijk van het soort steen kost dit rond de €12 per vierkante meter.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers