Kosten gevelreiniging

Het is vaak moeilijk om een prijsopgave te geven voor de kosten van gevelreiniging voor jouw gevel. Daarom geven we graag een praktijkvoorbeeld, zodat je een idee krijgt. Wil je de exacte kosten voor het reinigen van jouw gevel weten, dan kun je het beste een gevelreiniging offerte opvragen.

Prijsbepalende factoren

Deze gemiddelde prijzen kunnen op zich weer variëren doordat er een aantal factoren in het spel zijn die hier invloed op hebben. In het geval van gevelwerken zijn dit de drie grootste bijdragers.

  • De staat van de gevel: heb jij last van doorgaand vocht en heb je hiervoor direct een gevelspecialist ingeschakeld, dan kan het goed zijn dat deze met een schoonmaakbeurt opgevolgd door het impregneren van de muren het probleem volledig kan verhelpen. In het geval van schade aan de gevel is het vaak verstandig om dit snel te verhelpen, zodat deze niet verslechterd. Voer daarom zelf regelmatig een inspectie van je gevel uit waarbij je let op barstjes, afbrokkelingen, aanslag en begroeiing.
  • De methode: bovenstaande werkzaamheden zijn op verschillende manieren uit te voeren. Zo heeft het soort voeg dat je wilt laten plaatsen veel invloed op de uiteindelijke prijs voor je voegwerk en kan dit oplopen tot meer dan €15 per vierkante meter. Ook zijn er een aantal manieren waarop je de gevel kunt laten reinigen, met verschillende prijskaartjes uiteraard. De prijzen in bovenstaande tabel zijn gemiddeld en kunnen in jouw situatie dus altijd hoger en ook lager uitpakken.
  • Het oppervlak: het spreekt voor zich dat het goedkoper is om werkzaamheden aan een kleine gevel te laten uitvoeren dan aan een grote gevel. Toch kun je vaak door een groter oppervlak aan te bieden een betere prijs per vierkante meter overleggen. Als je de gevelspecialist de mogelijkheid geeft meerdere dagen bij jou aan de slag te gaan, zal deze efficiënter kunnen werken en dus de prijs verlagen.

De prijsopbouw

Omdat gevelwerken vaak arbeidsintensief zijn en er veel tijd gaat zitten in het uitvoeren van de werken, betaal je logischerwijs een groot bedrag voor het arbeidsloon van de specialist. Deze vraagt hier gemiddeld zo’n 65 procent van de totaalprijs voor. De materialen die worden gebruikt zijn over het algemeen niet erg duur en daarom nemen deze maar 25 procent van de totaalkosten in beslag. De overige 10 procent wordt gebruikt voor voorrijkosten, steiger- en containerhuur en afvoerkosten van het puin, indien van toepassing. De beste manier om geld te besparen is dus door de klus zelf op te pakken en dit kan je maar liefst 65 procent schelen. Een betere aanpak is door offertes op te vragen en gevelspecialisten met elkaar te vergelijken zodat je het beste pakket ontvangt voor de gunstigste prijs.

Een particuliere woning?

Bij een particuliere woning zijn de kosten per m2 meestal wat hoger. Vaak moet je rekenen op een prijs van €7 euro tot €20 euro per m2. Het aantal vierkante meters zijn vaak een stuk kleiner en de muren kennen geen grote gemakkelijke oppervlaktes als bij het bedrijfspand die we zojuist bespraken. Ontdek zelf de exacte gevelreiniging kosten door een offerte op te vragen bij een gevelreiniger.

De kosten voor gevelreiniging kan per gevelspecialist verschillen. Gemiddeld zijn de kosten voor gevelreiniging € 5 per m2 voor stoomcleanen en chemische reiniging. Om je een beeld te geven op wat voor bedrag je komt zijn we uitgegaan van een gevel van 60 m2. Dit omvang is een gemiddelde rijtjeshuis in Nederland. Let op, in de meeste gevallen gaat gevelreiniging gepaard met het renoveren van voegwerk en impregneren.

Werkzaamheden Kosten
Reinigen (stoomcleanen) €300 – €900
Reinigen en voegen (schaduwvoeg) €1500 – €2000
Reinigen, voegen en impregneren €3000 – €4000

Gevel reinigen kosten: een voorbeeld

Het gaat om een bedrijfspand in Leiden met een hoogte van 7 meter. Het pand is van alle kanten gemakkelijk te bereiken en kent asfalt en bestrating rondom. In totaal is er 1.000 vierkante meter aan gevelreiniging nodig. Het gaat hier om gevel platen met een vervuiling van bouwstof en zand en ook wat aanslag op de noordelijke kant van het pand. Het pand zal schoongemaakt worden door het te borstelen en schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Het metselwerk hoeft hierbij niet schoongemaakt te worden. Natuurlijk wordt er een hoogwerker gebruikt om overal goed bij te komen. De totale gevelreiniging kosten zijn €1634 euro. Als je dit verdeelt over alle vierkante meters dan zie je dat je nog geen €2 euro per m2 betaald. Hierbij geldt dat hoe meer vierkante meters je laat reinigen hoe lager de kosten per m2 zullen zijn.

Stoomreiniging, chemisch reinigen of zandstralen

Stoomreiniging
Met een hoge druk met een temperatuur dat oploopt tot 150° C wordt vuil opgelost. Er wordt hete stoom (onder hoge druk) tegen de buitengevel gespoten. Deze methode wordt gebruikt wanneer stoomreiniging niet effectief genoeg zou kunnen zijn. Het voordeel van deze methode is dat er geen chemicaliën in het water zitten, dus milieuvriendelijk is.

De prijs is gemiddeld 5 tot 15 euro per m2.

Chemisch reinigen
Een ander optie is het chemisch reinigen. Het chemisch middel wordt direct op de gevel aangebracht middels een borstel. Nadat het chemische middel is ingetrokken wordt het chemisch middel onder hoge druk afgespoeld met water. Deze methode is slecht voor het milieu door de chemische ingrediënten. Echter zijn er ook biologisch afbreekbare middelen. Laat je daarover informeren.

De prijs is gemiddeld 5 tot 15 euro per m2.

Zandstralen
Weer een ander optie is zandstralen. Echter kan zandstralen bij sterke gevelstenen of harde materialen, omdat het veel kan beschadigen bij minder sterk materiaal.

Bij zandstralen wordt water gemengd met perslucht en zand (straalmiddel). Zandstralen vraagt deskundigheid en moet altijd door een specialist worden uitgevoerd. De intensiteit van spuiten, de afstand tot de gevel en de korrelgrootte en vorm zijn erg belangrijk voor het gewenste resultaat.

De prijs is gemiddeld 10 tot 20 euro per m2.

De kosten zijn gebaseerd op een geveloppervlakte van 50 m2. ( Dit is namelijk de meest voorkomende maat van buitengevels )

Soort reiniging Werkzaamheden Prijs gevelreiniging per m2
Zandstralen gevel Voor rode gevelstenen € 10,-
Zandstralen gevel Voor gele gevelstenen € 12,-
Chemische reiniging buitenmuur Chemische reiniging met een chemisch reinigingsmiddel wat het vuil oplost. € 10,-
Hogedruk reiniging van de gevel ook wel stoomreinigen genoemd Met koud leidingwater € 4,-
Hogedruk reiniging Met warm / heet water 100 graden Celsius € 6,-
Impregneren ( waterdicht maken ) Gemiddelde prijs per m2 € 5,-
Vochtstralen ( weinig schade aan stenen ) Een combinatie zand,water en kalk € 9,50
Nevelstralen ( Voor monumentale panden ) Een voorzichtige reinigingsmethode € 14,00