Gevelrenovatie kosten

De gevel is de eerste indruk van je woning, en daarom is het voor veel huiseigenaren belangrijk om deze in topconditie te houden.

Het voordeel daarvan is ook dat de gevel langer mee zal gaan en je woning optimaal beschermt tegen vocht en kou. En als je je huis wilt verkopen, dan heeft een goed onderhouden gevel een positief effect op de verkoopprijs. Net als bij veel dingen in het leven geldt ook hier dat regelmatig onderhoud de kosten voor gevelrenovatie over het algemeen laag houdt.

Gemiddelde kosten voor gevelrenovatie

Voordat je besluit aan de gevelrenovatie te beginnen is het verstandig om je te verdiepen in de kosten. Het heeft geen zin om offertes aan te vragen voor diensten waar je eigenlijk geen budget voor hebt. Prijzen schommelen tussen verschillende aannemers, maar ontlopen de gemiddelde prijzen meestal niet veel. Hier volgt een tabel met gemiddelde prijzen per vierkante meter voor de gangbare soorten gevelrenovatie:

Soort gevelrenovatie Gemiddelde prijs per vierkante meter
Schoonmaken van de gevel €5 tot €12
Vernieuwen van de voegen €12 tot €36
Gevel schilderen €25 tot €65
Extra isolatie aanbrengen €105 tot €185
Nieuwe gevelbekleding €45 tot €245

Factoren die de kosten voor gevelrenovatie beïnvloeden

Elke woning is anders, en elke woning heeft specifiek factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. De belangrijkste factor is het aantal vierkante meters gevel die jouw woning heeft. Verder moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Hoeveelheid ramen en openingen: Dit bemoeilijkt het werk. Hoe meer lastige hoeken, hoe meer arbeidsuren er nodig zijn. Het resultaat in een hogere prijsopgave.
  • Hoogte van de gevel: Hoe hoger de gevel, hoe meer tijd het werk zal kosten. Zeker als er steigers gebouwd moeten worden brengt dit extra kosten met zich mee.
  • Subsidies: Voor sommige werkzaamheden geeft de gemeente subsidies. Dit kan een hoop schelen in de uiteindelijke kosten en is zeker de moeite waard om even bij jouw gemeente te checken.
  • Achterstallig onderhoud: Dit kan voor nare verrassingen zorgen. Zowel bij de initiële prijsopgave, maar ook tijdens de uitvoering. Hoe slechter een gevel er aan toe is, zeker als er vochtproblemen zijn, hoe hoger de renovatie kosten.

Zelf je gevelrenovatie uitvoeren

Het is uiteraard het goedkoopst om zelf je gevelrenovatie uit te voeren. Veel van de simpelere taken kan je prima zelf doen. Denk aan het reinigen van de gevel met stoom of de vervangen van je voegen. Toch is het vaak niet zo makkelijk als het lijkt. Het zal jou als leek veel meer tijd kosten dan een professional. En je zal apparatuur moeten huren, waardoor de kosten al snel kunnen oplopen. Het is dus niet per definitie goedkoper.