Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelreinigingwijzer.nl
Gevelreinigingwijzer.nl

Betonrot repareren

Betonrot is een ernstig probleem waar veel huiseigenaren met oudere woningen mee te maken kunnen krijgen. Gelukkig is het vaak eenvoudig te repareren. Het is belangrijk de betonrot snel te herkennen, zodat de ingreep niet zo groot hoeft te zijn. Hoe langer beton heeft kunnen rotten, des te hoger worden de kosten om het betonrot te repareren.

Wat is betonrot?

Betonrot is de oxidering van de bewapening van het beton. Deze begint te roesten en zet uit. Daardoor verliest het beton draagkracht en door de druk naar buiten brokkelt het beton aan de buitenzijde af. De belangrijkste oorzaak is de ouderdom van gewapend beton; de poreusheid van beton neemt met de jaren toe. Aan het einde van de levensduur kan het zijn dat koolstofmonoxide en chlorides het beton binnendringen en dat de wapening van ijzer gaat roesten.

Betonrot herkennen

Heb jij een woning uit de jaren ’60 en ’70? Dan is er een grote kans aanwezig dat jouw vloeren of balkons betonrot krijgen. Ook als jouw woning vlakbij de kust staat, is deze groter. In beide gevallen kan je volstaan met een jaarlijkse check van een aantal vaste punten in je huis, zoals in de kruipruimte, balkons en de fundering. Let vooral hierop:

 • Zichtbare bewapening: Dit zie je veel in kruipruimtes of aan de onderzijde van balkons. Als de wapening zichtbaar is, dan is de betonrot al vergevorderd en is noodzakelijk om direct een professional in te schakelen.
 • Brokkelend beton: Dit is de beginfase van betonrot. Er kan volstaan worden met het repareren van alleen de plek waar het brokkelt. Verdere verspreiding wordt dan meestal verhinderd.
 • Donkere vlekken in beton: Dit betekent dat er vocht in het beton zit. Dit vocht is de oorzaak van de roestvlekken aan het oppervlak. Deze vorm van betonrot kan snel spreiden en ook in dit geval is het noodzaak snel te handelen.

Betonrot repareren in 4 stappen

Beton repareren is doorgaans niet moeilijk voor een specialist of aannemer. Het ligt er natuurlijk aan waar het rot zich bevindt en hoeveel beton aangetast is. Over het algemeen bestaat de reparatie van betonrot uit de volgende vier handelingen:

 1. Verwijderen van beton: op en rondom de plek van de betonrot wordt alle beton verwijderd met een hakbijl of wordt dit machinaal gedaan.
 2. Roestvrij maken van de wapening: alle roest moet van de metalen wapening verwijderd worden.
 3. Coating van de wapening: een nieuwe beschermende coating wordt op de wapening aangebracht om toekomstige roest te voorkomen.
 4. Reparatie beton aanbrengen: het gemaakte gat moet worden opgevuld met een speciale reparatiebeton die spreiding van de betonrot in de rest van de structuur voorkomt.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gevelwerkers