Zelf doen

Natuurlijk kun je ook besluiten om de gevelreiniging zelf te gaan doen. Maar zijn er wel een aantal voorwaarden of zelfs nadelen.

Zo moet je beschikken over alle apparatuur en het juiste gereedschap. Zeker als je een hoogwerker nodig hebt kan dat prijzig zijn. Denk daarnaast ook aan het huren van een hogedrukreiniger of een straalapparaat. Tevens moet je goed weten hoe je de gevel moet reinigen. Het is belangrijk om geen beschadigingen te krijgen aan de muur. Plus je moet ook weten welke reinigingsmiddelen het beste zijn voor het ondergrond.

Hoe de gevelreiniging zelf doen?

Je zult net als een specialist moeten kijken om welke vervuiling het gaat. Is het algemene vervuiling, roet van een fabriek, aanslag van vocht of wat anders? Daarna moet je kijken welke ondergrond het is om vast te stellen of er beschadigingen kunnen voorkomen. Kun je beter gaan schrobben op de gevel of kan een hogedrukspuit wonderen doen om de gevel weer mooi schoon te krijgen? Als je dit allemaal weet kun je gaan bepalen hoe smerig de gevel is en wat je hieraan kunt doen. Bij een verhuurbedrijf (hogedrukspuit) of een bouwmarkt kunnen ze je ook het een en ander vertellen.

Stappenplan zelf doen

  • Stap 1: bepaal de soort vervuiling Een gevel kan op verschillende plekken en op verschillende manieren vervuild raken. Woon je in de buurt van een fabrieksterrein? Dan is het bijvoorbeeld denkbaar dat er roetvervuiling op bakstenen zit. Tegelijkertijd kan op het noorden van jouw woning algenvervuiling en vocht aanwezig zijn. Bepaal daarom eerst welke soort vervuiling er op de buitenmuur van jouw woning zit.
  • Stap 2: bepaal de ondergrond Vervolgens is het belangrijk dat je weet om welke ondergrond het gaat. Het is namelijk onmogelijk om bij elke ondergrond dezelfde reinigingsmethode te gebruiken. Een kwetsbare muur van bijvoorbeeld natuursteen kan niet altijd met een hogedrukspuit schoongemaakt worden omdat het hierbij denkbaar is dat je iets beschadigt. Het is daarnaast, vooral bij nieuwbouw, mogelijk dat de woning uit verschillende soorten bakstenen bestaat. Dan zul je verschillende reinigingsmethodes bij één woning moeten gebruiken.
  • Stap 3: bepaal de reinigingsmethode Als je weet wat de ondergrond en de soort vervuiling is, dan kun je de benodigde reinigingsmethode bepalen. Denk hierbij aan gritstralen, stoomcleanen of zandstralen.
  • Stap 4: de gevelreiniging Test de gevelreiniging eerst op een onopvallende plek van jouw woning. Maak je schoon met een hogedrukspuit? Gebruik dan eerst zo weinig mogelijk waterdruk. Na deze test is het verstandig om na een dag het effect te bekijken. Is de buitenmuur van jouw woning onbeschadigd en schoon? Dan ga je verder met de gevelreiniging.
  • Stap 5: gevel herstellen en beschermen Na het reinigen is het denkbaar dat er onderdelen hersteld moeten worden of dat je door het verwijderen van vuil ziet dat voegen beschadigd zijn. Deze kun je nu herstellen. Vervolgens is het eventueel een optie om een beschermingsmethode toe te passen, zoals impregneren, om te voorkomen dat de buitenmuur opnieuw vervuild raakt.

Veiligheid

Het is goed om ook stil te staan bij de veiligheid als je het zelf gaat doen. Een hoogwerker vergt aandacht en dien je de instructies te volgen. Hetzelfde geldt voor een zandstraalmachine of andere machines. Zorg voor voldoende maatregelen om veilig te werken. Kies voor een goede valhelm, veiligheidsbril en ook handschoenen en de juiste schoenen. Hierna kun je veilig aan de slag gaan.