Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelreinigingwijzer.nl
Gevelreinigingwijzer.nl

Zelf doen of gevelwerker inschakelen?

Over het algemeen zijn de meeste gevelwerken voor een ervaren doe-het-zelver niet erg moeilijk. Heb je de juiste achtergrond en het juiste gereedschap, dan zou je deze in principe zelf uit kunnen voeren. Toch worden bepaalde werkzaamheden uitbesteed en hier zijn een aantal goede redenen voor.

> Arbeidsintensief

Door gevelwerkzaamheden zelf te doen kun je gemakkelijk tot 70% van de kosten besparen. De reden waarom gevelspecialisten zo’n groot gedeelte van de prijs voor arbeidskosten rekenen is omdat de werkzaamheden erg arbeidsintensief zijn. Alle voegen moeten worden verwijderd en weer worden teruggeplaatst, elke vierkante centimeter dient te worden geïnspecteerd en gereinigd en elke kapotte steen die kan worden gerepareerd wordt schoongemaakt en zorgvuldig hersteld. De materialen voor het uitvoeren van gevelwerk daarentegen zijn niet erg prijzig. Houd er ook rekening mee dat als een specialist de werkzaamheden in een week kan uitvoeren jij daar misschien wel 4 weken voor nodig hebt. Bekijk ook de kosten van gevelreiniging pagina.

dak reinigen

> Specialisme

Natuurlijk komt er bij gevelwerken ook een bepaald specialisme kijken. Het terugzetten van de voegen, bijvoorbeeld, kun je zelf, maar een specialist kan hier schaduwvoegen of knipvoegen in plaatsen. Ook ziet een specialist precies waar de problemen zich bevinden, simpelweg door te kijken naar de vorm en richting van een scheur. En wil je je gevel schoonmaken zonder deze te beschadigen, dan kun je het beste zorgen dat je goed bent voorbereidt. Anders zal je naast het vuil ook een gedeelte van de gevel kunnen verwijderen.

> Machines en gereedschap

Het geld dat je kunt besparen op gevelwerk wordt verminderd doordat je machines en gereedschap zal moeten aanschaffen of huren. Een (professionele) machine om je gevel grondig mee te reinigen heeft niet iedereen zomaar in huis. Ook het gereedschap waarmee je de voegen en stenen verwijderd heb je waarschijnlijk niet liggen. Je zal dus een investering moeten doen en ook zal je moeten leren hoe met deze machines te werken.

> Veiligheid

Gevelwerkers werken vaak op hoogte. Het is dus belangrijk om je eigen veiligheid voorop te zetten en te investeren in steigers en veiligheidsmateriaal. Dit zijn beschermende kleren als je gaat zandstralen, maar ook een zekering zodat je niet naar beneden kunt vallen en natuurlijk een helm. Het is voor je eigen veiligheid ook beter om een of meerdere extra personen in te schakelen die je kunnen helpen. Ze kunnen je bijvoorbeeld de materialen aangeven zodat je niet steeds zelf naar boven en beneden hoeft te lopen en zullen de werkzaamheden daardoor sneller worden afgerond.

dakgoot schoonmaken

Dus, toch zelf doen of gewoon maar uitbesteden?

Gevelwerken kun je dus in principe zelf, maar dit is niet een klus die je moet onderschatten. Het is arbeidsintensief, specialistisch en je zal er een aantal machines en gereedschap voor moeten regelen. Daarnaast zal je over je eigen werk geen garantie krijgen. Dus gaat er iets mis, dan moet je de gevolgen zelf onder ogen zien. Heb je met bovenstaande kanttekeningen geen problemen en heb je de tijd om aan de werkzaamheden te besteden, dan kun je door het zelf te doen wel een grote besparing maken. Een handige stappenplan vind je hierna:

Stappenplan zelf reinigen en onderhouden

  • Stap 1: bepaal de soort vervuiling. Een gevel kan op verschillende plekken en op verschillende manieren vervuild raken. Woon je in de buurt van een fabrieksterrein? Dan is het bijvoorbeeld denkbaar dat er roetvervuiling op de bakstenen zit. Tegelijkertijd kan op het noorden van jouw woning algenvervuiling en vocht aanwezig zijn. Bepaal daarom eerst welke soort vervuiling er op de buitenmuur van jouw woning zit. Zie ook buitenmuur reinigen.
  • Stap 2: bepaal de ondergrond. Vervolgens is het belangrijk dat je weet om welke ondergrond het gaat. Het is namelijk onmogelijk om bij elke ondergrond dezelfde reinigingsmethode te gebruiken. Een kwetsbare muur van bijvoorbeeld natuursteen kan niet altijd met een hogedrukspuit schoongemaakt worden omdat deze snel kan beschadigen. Het is daarnaast, vooral bij nieuwbouw, mogelijk dat de woning uit verschillende soorten bakstenen bestaat. Dan zul je verschillende reinigingsmethodes bij één woning moeten gebruiken.
  • Stap 3: bepaal de reinigingsmethode. Als je weet wat de ondergrond en de soort vervuiling is, dan kun je de benodigde reinigingsmethode bepalen. Denk hierbij aan stralen onder hoge druk, stoomcleanen of zandstralen.
  • Stap 4: de gevelreiniging. Test de gevelreiniging eerst op een onopvallende plek van jouw woning. Maak je schoon met een hogedrukspuit? Gebruik dan eerst zo weinig mogelijk waterdruk. Na deze test is het verstandig om na een dag het effect te bekijken. Is de buitenmuur van jouw woning onbeschadigd en schoon? Dan ga je verder met de gevelreiniging.
  • Stap 5: gevel herstellen en beschermen. Na het reinigen is het denkbaar dat er onderdelen hersteld moeten worden of dat je door het verwijderen van vuil ziet dat voegen beschadigd zijn. Deze kun je nu herstellen. Vervolgens is het eventueel een optie om een beschermingsmethode toe te passen, zoals impregneermiddel, om te voorkomen dat de buitenmuur snel opnieuw vervuild raakt.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers