Zelf doen of gevelspecialist inschakelen?

Over het algemeen zijn de meeste gevelwerken voor een ervaren klusser niet erg moeilijk. Heb je de juiste achtergrond en het juiste gereedschap, dan zou je deze in principe zelf uit kunnen voeren. Zoals gewoonlijk zitten hier enkele kanttekeningen aan. Werkzaamheden aan de gevel worden veel uitbesteedt en hier zijn een aantal redenen voor.

1) Arbeidsintensief

Door gevelwerkzaamheden zelf te doen kun je gemakkelijk tot 70% van de kosten besparen. De reden waarom gevelspecialisten zo’n groot gedeelte van de prijs voor arbeidskosten rekenen is omdat de werkzaamheden aan de gevel erg arbeidsintensief zijn. Alle voegen moeten worden verwijderd en weer worden teruggeplaatst, elke vierkante centimeter dient te worden ge├»nspecteerd en gereinigd en elke defecte steen die kan worden gerepareerd wordt schoongemaakt en zorgvuldig hersteld. De materialen voor het uitvoeren van gevelwerk daarentegen zijn niet erg prijzig. Houd er ook rekening mee dat als een specialist de werkzaamheden in een week kan uitvoeren jij daar misschien wel 4 weken voor nodig hebt.

2) Specialistisch

Natuurlijk komt er bij gevelwerken ook een bepaald specialisme kijken. Het terugzetten van de voegen, bijvoorbeeld, kun je zelf, maar een specialist kan hier schaduwvoegen of knipvoegen in plaatsen. Ook ziet een specialist precies waar de problemen zich bevinden, simpelweg door te kijken naar de vorm en richting van een scheur. En wil je je gevel schoonmaken zonder deze te beschadigen, dan kun je het beste zorgen dat je goed bent voorbereidt. Anders zal je naast het vuil ook een gedeelte van de gevel kunnen verwijderen.

3) Machines en gereedschap

Het geld dat je kunt besparen op gevelwerk wordt verminderd doordat je waarschijnlijk zelf machines en gereedschap zal moeten aanschaffen. Een machine om je gevel grondig mee te reinigen heeft niet iedereen zomaar in huis. Ook het gereedschap waarmee je de voegen en stenen verwijderd heb je waarschijnlijk niet in je werkschuur liggen. Je zal dus een investering moeten doen om deze te huren of te kopen. Ook zal je moeten leren hoe met deze machines te werken.

4) Veiligheid

Gevelwerkers werken vaak op hoogte. Het is dus belangrijk om je eigen veiligheid voorop te zetten en te investeren in steigers en veiligheidsmateriaal. Dit zijn beschermende kleren als je gaat zandstralen, maar ook een zekering zodat je niet naar beneden kunt vallen en natuurlijk een helm. Het is voor je eigen veiligheid ook beter om een of meerdere extra personen in te schakelen die je kunnen helpen. Ze kunnen je bijvoorbeeld de materialen aangeven zodat je niet steeds zelf naar boven en beneden hoeft te lopen en zullen de werkzaamheden daardoor sneller worden afgerond.

Dus, toch zelf doen of uitbesteden?

Gevelwerken kun je dus in principe zelf, maar dit is niet een klus die je moet onderschatten. Het is arbeidsintensief, specialistisch en je zal er een aantal machines en gereedschap voor moeten regelen. Daarnaast zal je over je eigen werk geen garantie ontvangen dus gaat er iets mis, dan moet je de gevolgen zelf onder ogen zien. Heb je met bovenstaande kanttekeningen geen problemen en heb je de tijd om aan de werkzaamheden te besteden, dan kun je door het zelf te doen wel een grote besparing maken.