Zandstralen

Zandstralen is een methode om je gevel te reinigen. Naast zandstralen kan je een gevel ook stomen en met chemische producten reinigen.

Stomen wordt toegepast bij kleine vlekken, mossen en algen. Chemisch reinigen kan nodig zijn bij hardnekkiger vuil zoals roet van uitlaatgassen. Zandstralen is de meest agressieve methode en wordt gebruikt als andere methodes niet afdoende zijn. Het werkt goed tegen het verwijderen van bijvoorbeeld graffiti.

Kosten zandstralen

Zandstralen kan het beste door een professional uitgevoerd worden. De straal is namelijk super krachtig en bij verkeerd gebruik kun je het metselwerk beschadigen. Verder kunnen de kosten hoger uitvallen als er bijvoorbeeld veel ramen in de gevel zitten. Deze moeten beschermd worden, en dat kost extra tijd. Verder wordt het aangeraden om na het zandstralen het metselwerk opnieuw te voegen, en de gerenoveerde gevel te impregneren. Dan blijft de gevel voor lange tijd beschermd tegen alle weersinvloeden.

Soort werk Gemiddelde prijs per vierkante meter
Alleen zandstralen Vanaf €12
Zandstralen en impregneren Vanaf €20
Zandstralen, voegen, en impregneren Vanaf €28

Voordelen zandstralen

Er zitten voordelen aan het zandstralen van je gevel. Een schone en goed onderhouden gevel geeft je woning een mooi aanzien, en is een belangrijke factor in de verkoopwaarde. Het is immers de eerste indruk van een potentiële koper, en dat is vaak een bepalende factor of de koper overgaat tot een bod. Verder zitten er ook de volgende voordelen aan het zandstralen van de gevel:

  • Schone gevel: Niets is lelijker dan een gevel met witte/grijze of groene uitslag. Om maar niet te spreken van graffiti. Met zandstralen wordt jouw gevel super schoon, en lijkt de woning weer zo goed als nieuw.
  • Langere levensduur: Een gevel die schoon is en goed onderhouden gaat vele jaren langer mee dan een vieze gevel. Zeker als je de gevel ook laat impregneren, heb je minder kans op vocht dat je woning intrekt. Dus ook de rest van je woning profiteert mee.
  • Lagere stookkosten: Een gezandstraalde gevel met nieuwe voegen heeft geen koudebruggen. Dat wil zeggen dat er geen kou via de voegen de woning intrekt. En net zo min dat warmte ontsnapt. Dat resulteert in lagere maandelijkse stookkosten.

Hoe werkt zandstralen?

Met een hogedruk machine worden zandkristallen vermengt met water tegen de gevel gespoten. Het is dus niet hetzelfde zand dat je van het strand kent. Het is veel fijner, en heeft veel scherpe randjes. Het is als het ware een scrub voor de gevel. Het mengsel schuurt langs het metselwerk en schaaft al het vuil van de gevel af. De originele kleur van de bakstenen zal na het zandstralen weer tevoorschijn komen. Omdat je ook een soort beschermlaag eraf haalt, is het aan te raden om de gevel naderhand (opnieuw) te impregneren.