Witte aanslag op muren

Witte aanslag op muren is een voor sommigen bekend verschijnsel. Het gaat dan niet om enkele kleine witte vlekken op de muur, maar de muur kan vrijwel geheel wit zijn uitgeslagen. Hoe komt dit en wat doe je er aan?

Hoe ontstaat witte aanslag op muren?

Er zijn eigenlijk twee oorzaken voor de beruchte witte aanslag: zoutuitbloei of kalkvervuiling. De eerste is de bekendste en meest voorkomende oorzaak. Bakstenen worden bij elkaar gehouden met mortel, dit is het grijsachtige spul wat tussen de bakstenen zit. In dit mortel zitten tal van oplosbare stoffen, waaronder kalk en zout.

Als tijdens het opdrogen en uitharden de mortel te nat wordt, zullen bepaalde stoffen wegspoelen. Kalk en zout kunnen hierdoor naar beneden langs de muren sijpelen. Wanneer het water is opgedroogd blijft het zout en de kalk achter, waardoor je de witte plekken krijgt. Kalkvervuiling kan komen doordat kalk niet goed is opgelost en daardoor eveneens langs de muur omlaag sijpelt.

Hoe kom je van de witte aanslag op muren af?

Als er enkel zoutuitslag op de muur aanwezig is, valt dit eenvoudig met water op te lossen. Zout lost immers op in water. Wanneer je de muur nat maakt en besproeit en ondertussen het zout weg schrobt, zal de ergste vervuiling weg moeten zijn. Bij kalk is dit echter lastiger, en zal er vaak gezandstraald moeten worden, of een chemische reiniging moeten worden toegepast.

Wat kost gevelreiniging?

Bespaar op de kosten die je moet maken door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met lokale gevelreinigers. Deze dienst wordt je gratis en vrijblijvend aangeboden.