Voegbedrijf inhuren

Als het tijd is om de voegen van je gevel te renoveren, kun je het beste een professioneel voegbedrijf inhuren. Natuurlijk is het mogelijk om het werk zelf uit te voeren, maar vaak ben je dan toch duurder uit. Je moet immers materiaal en steigers huren, en je bent veel langer bezig dan de pro.

Kosten

Zoals al bij veel dingen in het leven, hangen de kosten van een voegbedrijf inhuren af van verschillende factoren. Het soort voeg dat je wilt aanbrengen is een grote prijsbepalende factor. Als jouw gevel uit een paar rechte vlakken bestaat, zal het werk goedkoper zijn om voegen te renoveren, dan op een gevel vol met hoeken, ornamenten en raampartijen.

Voor een correcte renovatie van je voegen, is het aan te raden om eerst je gevel te reinigen, dan de voegen te renoveren, en als laatste de gevel te impregneren. De gemiddelde kosten voor deze verschillende diensten zijn als volgt:

Soort werk Gemiddelde prijs per vierkante meter
Alleen voegen Vanaf €8
Reinigen en voegen Vanaf €10
Reinigen, voegen, en impregneren Vanaf €16

Soorten voeg

Er zijn veel soorten voegen. In Nederland worden er 3 types het meest toegepast. De platte voeg is de simpelste en meest voorkomende. Verder kiezen sommige huiseigenaren ervoor om een verdiepte of schaduwvoeg aan te brengen omdat het een mooi effect heeft op het metselwerk. Op historische gevels worden soms knip- of snijvoegen aangebracht. Dit zijn ambachtelijke voegen, en zijn vrij kostbaar.

  • Platte voeg: De metselaar vult de hele voeg tot aan het oppervlak van de bakstenen. Na het aanbrengen, strijkt de metselaar de voegen simpelweg af. Er ontstaan hierdoor platte voegen die voor een homogene gevel zorgen.
  • Verdiepte voeg: In dit geval vult de professional van het voegbedrijf de voegen niet volledig. Na het aanbrengen zal de metselaar met een stokje door de voegen strijken om de iets verdiepte voeg egaal af te werken.
  • Schaduwvoeg: Voor deze voeg zal de metselaar een inkeping maken aan de bovenzijde van de voeg. De voeg is daardoor maar voor de helft verdiept, en vormt horizontale schaduwen tussen het metselwerk.

Periodiek een voegbedrijf inhuren

Er zitten vele voordelen aan het goed onderhouden van de gevel en voegen. Een goed onderhouden gevel is niet alleen mooi, maar maakt jouw huis ook efficiënter. Er kan minder kou de gevel intrekken, en dus heb je lagere stookkosten en minder vocht in je woning. Als je elke twee tot drie jaar je gevel laat reinigen en zo nodig de voegen laat renoveren, dan komt je nooit voor verrassingen te staan.