Mos verwijderen

De meeste mos is met een hogedrukreiniger te verwijderen, maar let wel op dat het van belang is het mos zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer mos lange tijd op muren aanwezig is, kan het zijn dat de voegen aangetast worden door het mos, en als het ware wegrotten. Wanneer je dan met een hogedrukspuit het mos weg wil spuiten heb je kans dat je de voegen ook kapot spuit en dus de voegen moet laten repareren.

Wat zijn andere manieren om mos op de buitenmuren te verwijderen?

Een manier die de meeste klussers zelf niet kunnen uitvoeren omdat ze er de apparatuur niet voor hebben, is die van stoomcleaning. Hierbij wordt heel heet water met een zeer hoge druk tegen de gevel gespoten, waarbij de mossen weggespoten en opgelost worden. Vervolgens wordt her vuil weggespoeld en is de gevel weer als nieuw. Het is belangrijk de muren na de behandeling te laten impregneren of behandelen met mosdoder. Je weet dan zeker dat het mos voorlopig niet meer terug zal komen.

1) Op de muren

Mos kan huizen een lelijk uiterlijk geven. Gelukkig is de meeste mos vrij eenvoudig te verwijderen!

Wat is de eenvoudigste manier om mos op de buitenmuren weg te krijgen?

Met een hogedrukreiniger krijg je de meeste mos zo weg. Het is wel raadzaam mos zo spoedig mogelijk na het constateren te verwijderen. Als mos gedurende een lange periode op de muren aanwezig is, bestaat de kans dat het mos de voegen in groeit. Het kan daarmee de voegen als het ware laten verteren, waardoor de voeg broos wordt, los komt te zitten en door de kracht van een hogedrukspuit snel weg te spoelen is.

Wat zijn andere manieren om mos op de buitenmuren te verwijderen?

Een alternatieve methode is stoomcleaning. Dit wordt doorgaans door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd, en wel omdat er vrij specifieke apparatuur voor benodigd is. Stoomcleaning werkt middels heel heet water dat op een hoge druk tegen de muren wordt gespoten. Hiermee komt vrijwel al het mos los, en de rest wordt opgelost en verdwijnt dus ook. Vervolgens kan de muur met weinig moeite worden schoongespoten, waarna het er weer prachtig uitziet! Door de grondige behandeling zal mos niet heel snel meer terugkomen; als je daar zeker van wil zijn zou je de muur kunnen laten impregneren of kunnen behandelen met mosdoder.

Hoe kan mos verwijderd worden?

De bekendste manier is dus zoals gezegd het verwijderen met een hogedrukspuit. De kosten hiervoor zijn zeer gering. Vaak kennen mensen wel iemand waar ze een hogedrukspuit van kunnen lenen. Zo niet dan is het een optie om een hogedrukspuit te huren, je betaalt daar zo’n 30 euro per dag voor. Verder is water ook niet duur, zodat je voor relatief weinig geld al een goed resultaat kunt behalen.

Hoe kun je hardnekkig mos verwijderen?

Als je met een hogedrukspuit het mos niet voldoende weg kunt krijgen, of simpelweg een grondiger behandeling wenst, is het zogenaamde stoomcleanen een optie. Hiermee wordt met heel heet water op hoge druk het mos weggespoten. De resten worden dankzij de hoge temperatuur en druk opgelost, zodat vrijwel al het mos verdwenen is. De kosten voor stoomcleaning bedragen rond de € 20 per vierkante meter, waardoor het dus fors duurder is dan het zelf reinigen met een hogedrukspuit. Een expert zal er echter wel voor zorgen dat de kans op terugkeer van het mos voorlopig nihil is.

2) Op het dak

Je ziet regelmatig huizen met mos op het dak. Dit is erg slecht voor de dakpannen en bovendien niet mooi. Mos is relatief gemakkelijk van daken te verwijderen.

Wat is de eenvoudigste manier om mos op het dak weg te krijgen?

Het grootste deel van het mos is simpel met een hogedrukspuit te verwijderen. Let wel op dat het lastig kan zijn om een hogedrukspuit op het dak te krijgen, en let hierbij vooral ook op de veiligheid. Wanneer je het niet aandurft of denkt dat het niet verstandig is om het zelf te doen, overweeg dan een expert in te schakelen. Specialisten kunnen dit klusje eenvoudig, maar vooral ook veilig voor je opknappen.

Let bij oude dakpannen en mos die al lange tijd op het dak aanwezig is, ook op dat je niet de dakpannen kapot spuit. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dakpannen kunnen na verloop van tijd broos worden als er een lange periode mos op groeit.

Wat zijn andere manieren om mos op het dak te verwijderen?

Mocht de hogedrukspuit geen bevredigend resultaat bieden, dan kan het zogenaamde stoomcleaning een uitkomst zijn. Deze methode is ongeveer soortgelijk aan de eerst genoemde, alleen wordt het water hierbij sterk verwarmd en op nog hogere druk gebracht.

3) Op tegels

Mos op de tegels kan een vervelend probleem zijn. Het geeft al snel een slordig uiterlijk.

Wat is de eenvoudigste manier om mos op de tegels weg te krijgen?

De eenvoudigste manier om mos op tegels weg te krijgen is door het simpelweg weg te vegen. Je bent dan in mum van tijd van het mos af, maar helaas zal het ook weer snel terugkeren.

Een betere mogelijkheid is om met een hogedrukreiniger te werken. Hierbij spuit je alle mos los, en kunt het vervolgens met een normale waterstraal wegspuiten of laten opdrogen en wegvegen.

Wat zijn andere manieren om mos op de stoeptegels te verwijderen?

Mocht dat niet baten, dan kun je overwegen aan de slag te gaan met chemische middelen. Een alternatief is stoomcleaning, waarbij water sterk wordt verwarmd en op hoge druk op het mos wordt gespoten. Hogedrukreiniging met een nog hogere druk en hogere watertemperatuur dus. Met deze behandeling zal het mos vrijwel gegarandeerd snel verdwenen zijn.

Vergeet niet na de behandeling mosdoder op de tegels aan te brengen. Op deze manier vernietig je behalve de laatste restjes mos ook de sporen van mos, waarmee je voorkomt dat het mos weer snel terugkomt.