Metselwerk reinigen

Een gevel van metselwerk blijft niet voor altijd mooi. Het is een poreus materiaal waar vuiligheid makkelijk aan hecht. Ook kan je last hebben van algen of mossen.

Om je gevel van goede kwaliteit te houden wordt het aangeraden één keer in de vijf jaar je metselwerk te reinigen. Als je het met die regelmaat doet, dan zal het voldoende zijn om met stoom te reinigen. Mocht er hardnekkiger vuil op zitten, dan kan je andere methodes overwegen zoals een chemische reiniging of met zandstraling.

Kosten metselwerk reinigen

De simpelste methode, de gevel reinigen met stoom, is het goedkoopst. Je kan een gevel al laten stomen vanaf €5 per vierkante meter. De kosten kunnen hoger uitvallen als de gevel moeilijk te bereiken is, als er steigers nodig zijn, of als er veel ramen en openingen zijn. Dat zijn allemaal factoren die het werk bemoeilijken, waardoor er meer tijd nodig is voor de uitvoering.

Soort metselwerk reiniging Prijs per vierkante meter
Stoom reiniging Vanaf €5
Chemische reiniging Vanaf €10
Reiniging met zandstralen Vanaf €12

Verschillende soorten metselwerk reiniging

De verschillende manieren om metselwerk te reinigen hebben ieder zo z’n eigen toepassing. Hierna volgt een kort overzicht met de 3 gangbare soorten metselwerk reiniging:

  1. Stomen: Grijze en vieze vlekken zijn vaak met een simpele stoomreiniging van het metselwerk te verwijderen. Ook is stoom geschikt om mos en algen van het metselwerk af te halen.
  2. Chemisch: Bij hardnekkig vuil, kan een chemisch product soms beter werken. Je kan roet op je metselwerk hebben als je aan een drukke autoweg woont. Het chemische product lost het vuil op, en met water spoel je het zo van het metselwerk af.
  3. Zandstralen: Als je graffiti op je metselwerk hebt, kan het nodig zijn om te reinigen met zandstraling.