Graffiti verwijderen

Niets is vervelender dan wanneer een baldadige jeugd je muur heeft voorzien van graffiti. Het is lelijk spuitwerk waar je de samenhang nog niet eens van kunt herkennen. Het is uiterst vervelend en vaak kun je de kosten op niemand verhalen. Daarom zal je er misschien wel voor kiezen om de graffiti zelf te verwijderen. Het is echter beter om een gevelreiniger aan het werk te zetten om het te laten verwijderen. Gevelreiniging om graffiti te verwijderen is een vak apart. Het is een vak wat je niet in een zaterdagmiddag onder de knie zult krijgen. Het is vaak moeilijker dan je denkt omdat bij onzorgvuldigheid schade aan de gevel aangebracht kan worden. De kosten om het weer te herstellen zijn aanzienlijk. Daarom is het handig om niet zomaar aan dit werk te beginnen.

Graffiti verwijderen, gemakkelijk of niet?

Met de juiste gevelreiniging om graffiti te verwijderen zal je een vakman in huis moeten halen, die zal kijken naar de ondergrond. De gevel is bepalend voor de manier waarop de gevelreiniging wordt gedaan. Zo is de gevelreiniging verschillend bij een aluminium ondergrond vergeleken met bijvoorbeeld een stenen ondergrond.

Welk materiaal wordt er gebruikt?

Om de graffiti te verwijderen zal er een juiste stripper of afbijter gebruikt worden. Natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met de ondergrond. Gebruik je het verkeerde materiaal dan kun je ook de kozijnen aantasten of de voegen. Daarom is het beter om het niet zelf te doen.

Extra bescherming op je gevel

Nadat je de gevel hebt schoongemaakt en de graffiti is verwijderd van de gevel kun je er een beschermende laag op aanbrengen. Het voordeel is dat je dan bij een volgende keer als er graffiti op de muur komt je deze veel gemakkelijker verwijderen kunt.

Graffiti wordt door velen gezien als straatkunst. Echter kun je je ook storen aan graffiti. Vooral als er graffiti op de gevel van je huis of je eigen bedrijfspand is gespoten. Hoe vervelend is dat? Heel vervelend! Nu zit je met graffiti op je gevel waar je zo snel mogelijk vanaf wilt.

Op welke manieren kun je graffiti verwijderen?

Graffiti is op verschillende manieren te verwijderen. Hieronder de mogelijkheden en indicatieprijzen.

  • Stoomreiniging

Met een hoge druk met een temperatuur dat oploopt tot 150° C wordt de graffitiverf opgelost. Er wordt hete stoom (onder hoge druk) tegen de buitengevel gespoten. Deze methode wordt gebruikt wanneer stoomreiniging niet effectief genoeg zou kunnen zijn. Het voordeel van deze methode is dat er geen chemicaliën in het water zitten, dus milieuvriendelijk is.

De prijs is gemiddeld 5 tot 15 euro per m2.

  • Chemisch reinigen

Een ander optie is het chemisch reinigen. Het chemisch middel wordt direct op de gevel aangebracht middels een borstel. Nadat het chemische middel is ingetrokken wordt het chemisch middel op de graffiti onder hoge druk afgespoeld met water. Deze methode is slecht voor het milieu door de chemische ingrediënten. Echter zijn er ook biologisch afbreekbare middelen. Laat je daarover informeren.

De prijs is gemiddeld 5 tot 15 euro per m2.

  • Zandstralen

Weer een ander optie is zandstralen. Echter kan zandstralen bij sterke gevelstenen of harde materialen, omdat het veel kan beschadigen bij minder sterk materiaal. Dit is ook een alternatief wat niet zo snel wordt gekozen bij het verwijderen van graffiti. Indien de grootte van graffiti en de intensiteit van kleurgebruik (met name op elkaar) kan gekozen worden voor zandstralen.

Bij zandstralen wordt water gemengd met perslucht en zand (straalmiddel). Zandstralen vraagt deskundigheid en moet altijd door een specialist worden uitgevoerd. De intensiteit van spuiten, de afstand tot de gevel en de korrelgrootte en vorm zijn erg belangrijk voor het gewenste resultaat.

De prijs is gemiddeld 10 tot 20 euro per m2.

Kosten graffiti verwijderen

Het is mogelijk om de graffiti van je gevel te verwijderen. Voor het verwijderen zijn er verschillende mogelijkheden. De prijs hangt dus ook af van de manier van verwijdering. Onderstaand een tabel met gemiddelde prijzen voor het verwijderen van graffiti.

Graffiti verwijderen d.m.v. Gemiddelde prijs per m²
Stoomcleanen € 5 – € 15
Reinigingsmiddel € 5 – € 15
Zandstralen € 10 – € 20

De bovengenoemde prijzen zijn vanaf prijzen per m2. Het hangt van de oppervlakte en door de specialist die het verwijderd af op hoeveel kosten je uitkomt. Wil je weten wat het verwijderen van de graffiti van jouw muur gaat kosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van specialisten uit jouw regio. Zo kun je voor jou de beste prijs-kwaliteitsverhouding bepalen.